сряда, 29 ноември 2023
Начало » Киносалон
Поморие с най-модерно кино

Една от най-съвременните читалищни сгради у нас скоро ще отвори врати, поморийци очакват с нетърпение старта и на новото кино „Просвета”
Фото: Лилия Христова
07 август 2011, неделя
Ракурс

След 25 г. чакане читалище „Просвета 1888 г.” влиза в нов дом

Съвременно архитектурно чудо ще приюти читалище „Просвета 1888 г.” след цели 25 години перипетии. Библиотека с над 70 000 тома и различни самодeйни формации влизат скоро в новия дом. Луксозно кино тръгва през септември с нов български филм.

За читалищните дейци в Поморие жегата в горещите летни дни не е свързана само с термометъра. В черноморското градче ври и кипи заради предстоящото скорошно откриване на новата сграда, която ще приюти читалище „Просвета 1888 г.” след цели 25 години перипетии.

Чакането сякаш напълно си е струвало, защото новият дом е просторен и модерен, намира се в самия център, на мястото на някогашното читалище, и отсега е средище за разнообразна концертна програма на открито.

„До 5 септември всяка вечер пред входа има някаква изява, паралелно с това организираме преместването на архива и подготвяме официалното откриване”, каза пред „Черноморски фар” секретарят на читалището Маргарита Гюрова.

Библиотеката с над 70 000 тома, театралната трупа, мажоретният състав, клубът по спортни танци, студиото по художествено слово и още самодейни формации, които са част от историята на културната институция, ще намерят пристан в модерната стъклена сграда. 

С най-голямо нетърпение обаче поморийци очакват откриването на киното, което е част от целия архитектурен ансамбъл. Последна дума италианска киномашина „Prevost P 93”, модерна звукова апаратура, голям екран и 350 стола, тапицирани във вишнево, несъмнено са най-чаканата предпоставка за изживяване на киното като изкуство.

Със сигурност може да се твърди, че в целия югоизточен регион такова кино няма и община Поморие следва да се гордее с безценната си придобивка. Въпросът оттук нататък е как да се разработи това пространство.

Желанието на мнозина поморийци, а и на читалищното настоятелство е тук да се показват качествени български и европейски ленти, мястото да се разработи така, че да привлича зрители в по-млада възраст. Фактът, че в града дълги години седмото изкуство е било загърбвано поради липса на база, удвоява и утроява желанието сега да се действа устремно в тази посока.

В момента се дообмисля идеята „София филм фест” да гостува в Поморие, като първото заглавие със сигурност ще е българско. От читалището настояват да се организират прожекции периодично през зимните месеци, както и да се подготви програма за деца.
Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!