сряда, 29 ноември 2023
Начало » Киносалон » Свят
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт

Червеният килим на входа на музея на киното
Фото: авторът
16 август 2011, вторник
Александра Ингилизова

Три дни продължи празникът по случай обновяването му

Повече от година и половина траеха ремонтните дейности в музея на киното във Франкфурт на Майн.

На 12 август на официалното откриване присъстваха филмовият елит на Германия, министърът на килтурата и медиите Бернд Нойман, кметът на Франкфурт Петра Рот, както и приятели на музея и филмови дейци. С официално слово директорът Клаудия Дилман приветства гостите.

По червения килим минаха звезди от немското и световно кино като Тил Швайгер, Максимилиян Шел и Ханелоре Елснер. Предварително замислена програма развличаше любителите на киното с прожекции на избран от актьорите филм.

Постоянната изложба на два етажа обхваща историята на киното от самото му начало, като показва различни видове на камера обскура, декори и макети на познати филми и дори модел от „Пришълецът”. За ценителите на техниката и дигиталния филм екстравагантното оборудване предоставя възможност за интерактивност, като за целта са поставени модерни монитори, на които посетителите могат да експериментират с музика и видео. 

Специалната изложба на третия етаж представя фотографът Джим Ракете, който в продължение на две години по поръчка на филмовия музей портретира немски актьори и режисьори. Брилянтно технически издържани и естетически позиционирани, лицата оживяват. За това допринася може би и идеята, скрита зад снимките. Всеки един от хората пред обектива е имал задачата да избере един обект от филм, в който се е снимал или който се е запечатал в съзнанието му по време на снимките. И тъй като част от обектите бяха инсталирани по средата на залата, дистанцията между сниманите и публиката още повече се скъси.

На втория ден от откриването – 13 август, музеят все още беше отворен само за гости. Изненадата за останалите беше вечерта, когато на моста на Майн, точно срещу сградата, беше опънат голям екран и поставени близо сто пейки за сядане. За десет часа вечерта беше обявена безплатна прожекция на американския филм „Пея под дъжда” от 1952 г. Неслучайно избран от организаторите и с усмивка заради евентуалната прогноза за дъжд вечерта.
 
През последния ден от откриването музеят беше свободно отворен за всички, които освен да се разходят из света на киното, успяха да се насладят на модерния „Пина” на Вендерс, на класиката „Нещата от живота” по Пол Гимар или на несравнимия „Психо” на Хичкок. И тези прожекции бяха организирани отново по препоръка на техен любимец, споделил с тях усещането в новия салон със 131 места и аналогово и дигитално оборудване.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!