Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
сряда, 20 юни 2018
Начало » Образование
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци

Венецът, под който учениците минаха, за да им върви по пода през новата учебна година
Фото: авторът
20 август 2011, събота
Александра Ингилизова

В банковото сърце на Германия 15 малчугани прекрачиха прага на „Васил Левски”

Маргарита Русанова поздрави сърдечно и мило ученици и родители на първия учебен ден в първото българско училище във Франкфурт.

Тържеството се състоя днес в класната стая, където през импровизирана врата с венец и под звуците на първия звънец минаха малките ученици. Кратък рецитал и викторина бяха част от празненството. „Аз съм българче” и „Първокласник” бяха подготвили три от децата, а въпросите от викторината бяха от областта на историята и географията на България. За всеки правилен отговор имаше подарък. По български обичай за здраве и успех беше поднесена питка с мед и за родителите.

Занятията се състоят в събота сутрин за предучилищната група и втори клас и в събота следобед за първи клас. Материалът основно обхваща български език – четене и писане, история и география. 10 деца са завършили успешно миналата учебна година, като 2 от тях са били в групата за предучилищна подготовка. Някои от тях преминават във втори клас, а общо 15 за трите класа се очакват да приключат през 2012 г.

Маргарита Русанова е завършила висшето си образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност история и е била преподавателка в софийска гимназия. От 2001 г. живее и работи в Германия. За нея преподаването на българчета не е първото подобно начинание. Преди години е водила подобна група в Хайделберг, но професионалният път на мъжа й ги води във Франкфурт, където трябва да започне всичко отначало.

Българското сдружение за насърчаване на образованието "Васил Левски" е с председател Спасимира Ебендорф. Също българка, която от години живее и работи като преводачка във Франкфурт. В началото на 2010 г. тя ми беше споделила идеята си, която тогава все още не беше реализирана, както заради финансови затруднения, така и заради чисто бюрократични. Но училището вече е факт и за втори път отваря врати за малките.

Членският внос на сдружението се плаща от родителите – 30 евро на година. Един учебен час от 45 мин струва 3 евро, а за второ дете в семейството родителите плащат половината. 36 седмици продължава настоящата учебна година, като учениците от първи клас ще се занимават общо 108 часа, а предучилищната група – 72 часа. Доста добър план, като се има предвид, че това е почти половината от хорариума, който връстниците им в България полагат.

Гретхен Газдова-Коева е една от майките, която за втора година записва детето си, този път по-малката си дъщеря. Гретхен и съпругът й са българи и живеят от 1989 г. в Германия, говорят вкъщи на родния език, но въпреки това искат децата им да учат книжовен български, тъй като в градината и в училище общуват само немски език.

Спонтанната идея от страна на актрисата Ирена Ненчева, която присъства на тържеството, зарадва както малките, така и големите. Тя предложи да организира театрална група, която за Коледа да има готово представление. „Дядовата ръкавичка” ще бъде може би приказката, по която ще се работи, а репетициите ще се провеждат в паузата между двете учебни смени.

Ирена Ненчева е позната в България от постановки на Държавния куклен театър – Бургас. До декември тя ще е във Франкфурт.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Никога не гледай отвисоко на хората, освен ако не помагаш на някого да стане.
Габриел Г. Маркес


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!