Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
вторник, 26 май 2020
Начало » Образование
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци

Венецът, под който учениците минаха, за да им върви по пода през новата учебна година
Фото: авторът
20 август 2011, събота
Александра Ингилизова

В банковото сърце на Германия 15 малчугани прекрачиха прага на „Васил Левски”

Маргарита Русанова поздрави сърдечно и мило ученици и родители на първия учебен ден в първото българско училище във Франкфурт.

Тържеството се състоя днес в класната стая, където през импровизирана врата с венец и под звуците на първия звънец минаха малките ученици. Кратък рецитал и викторина бяха част от празненството. „Аз съм българче” и „Първокласник” бяха подготвили три от децата, а въпросите от викторината бяха от областта на историята и географията на България. За всеки правилен отговор имаше подарък. По български обичай за здраве и успех беше поднесена питка с мед и за родителите.

Занятията се състоят в събота сутрин за предучилищната група и втори клас и в събота следобед за първи клас. Материалът основно обхваща български език – четене и писане, история и география. 10 деца са завършили успешно миналата учебна година, като 2 от тях са били в групата за предучилищна подготовка. Някои от тях преминават във втори клас, а общо 15 за трите класа се очакват да приключат през 2012 г.

Маргарита Русанова е завършила висшето си образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност история и е била преподавателка в софийска гимназия. От 2001 г. живее и работи в Германия. За нея преподаването на българчета не е първото подобно начинание. Преди години е водила подобна група в Хайделберг, но професионалният път на мъжа й ги води във Франкфурт, където трябва да започне всичко отначало.

Българското сдружение за насърчаване на образованието "Васил Левски" е с председател Спасимира Ебендорф. Също българка, която от години живее и работи като преводачка във Франкфурт. В началото на 2010 г. тя ми беше споделила идеята си, която тогава все още не беше реализирана, както заради финансови затруднения, така и заради чисто бюрократични. Но училището вече е факт и за втори път отваря врати за малките.

Членският внос на сдружението се плаща от родителите – 30 евро на година. Един учебен час от 45 мин струва 3 евро, а за второ дете в семейството родителите плащат половината. 36 седмици продължава настоящата учебна година, като учениците от първи клас ще се занимават общо 108 часа, а предучилищната група – 72 часа. Доста добър план, като се има предвид, че това е почти половината от хорариума, който връстниците им в България полагат.

Гретхен Газдова-Коева е една от майките, която за втора година записва детето си, този път по-малката си дъщеря. Гретхен и съпругът й са българи и живеят от 1989 г. в Германия, говорят вкъщи на родния език, но въпреки това искат децата им да учат книжовен български, тъй като в градината и в училище общуват само немски език.

Спонтанната идея от страна на актрисата Ирена Ненчева, която присъства на тържеството, зарадва както малките, така и големите. Тя предложи да организира театрална група, която за Коледа да има готово представление. „Дядовата ръкавичка” ще бъде може би приказката, по която ще се работи, а репетициите ще се провеждат в паузата между двете учебни смени.

Ирена Ненчева е позната в България от постановки на Държавния куклен театър – Бургас. До декември тя ще е във Франкфурт.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.
Виктор Юго


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!