понеделник, 15 юли 2024
Начало » Театър и музика » Кореспонденции
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател

Ингеборг Нанев на Перперикон. Едно от големите й увлечения е древната история и когато е в България, тя обича да посещава интересни обекти
Фото: Лилия Христова
20 септември 2011, вторник
Ракурс

През октомври и ноември групата ще изнесе седем концерта в градчето Оуен Саунд в провинция Онтарио

Групата „Нанефф сингърс“, създадена преди повече от 20 г. в Канада от световноизвестния оперен тенор Нуни Нанев, през октомври и ноември ще изнесе 7 концерта в градчето Оуен Саунд в провинция Онтарио.

Научихме новината по телефона от съпругата на израсналия в Бургас певец – Ингеборг Нанев, която след смъртта му продължава с респектираща последователност и пламенност да възкресява паметта му.

Бизе, Йохан Щраус, Лехар са включени в новата едночасова програма, подготвяна винаги с изключително старание и любов както от ръководителката Ингеборг, така и от певците, които тази година са 12. Руската „Калинка“, немски и английски песни са научили музикантите за кратко време и ще зарадват с тях пъстрата аудитория. В репертоара им е и българската песен „Еленке, момко ти е болен“, изпълнявана в миналото от Нуни Нанев.

Традиционно репетициите се водят всяка сряда в дома на Ингеборг, където изпълнителите се събират на доброволни начала. След работно време те упражняват хобито си. Сред тях има адвокат, ветеринарен лекар, а най-младата участничка в групата сега е 15-годишната Луси. „Всички идват по желание, правят го от любов, аз така знам – човек трябва да прави нещо хубаво в живота си. А Нуни, ако беше жив, щеше да се радва, че не седя бездейно вкъщи“, коментира Ингеборг на прекрасния си български.

Едно от местата за концерти в Оуен Саунд е голяма зала в своебразно „общежитие“, където богати хора гонят самотата, като се събират да живеят заедно и плащат за апратаментите си наем по 3500 долара месечно. „Те ме канят. Обикновено така става, а аз трябва да реша според условията къде да отидем. Имали сме концерти в домове за възрастни хора, в един от големите паркове, а сега отиваме и в този дом за богати хора, където има хубава зала с концертно пиано”, подробно обясни 88-годишната Инге.

Миналата година поредното й гостуване в България стана през септември и тя успя да се включи в откриването на учебната година в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, където е дългогодишен дарител. Преди време канадката, която смело твърди, че е наполовина българка, учреди награда за пеене на името на Нуни Нанев в рамките на конкурса за немска и австрийска музика. В училището има кабинет с обособен кът, посветен на пътя и кариерата на големия български певец, започнал кариерата си от българския хор „Гусла”, минал през активно концертиране в Европа през 30-те и 40-те на миналия век, стигнал до прочутия хор на Жаров „Донски казаци”, записи в канадското радио и канадската телевизия...



Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Най-същественото е невидимо за очите.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!






Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!