понеделник, 15 юли 2024
Начало » Бургас
Петя Великова-Димитрова: Образованието и изкуството са двете сфери на прогрес на една нация

Петя Великова-Димитрова и Татяна Лолова
Фото: Личен архив
04 март 2019, понеделник
Александра Ингилизова

Зонта клуб Бургас за втора година връчва парична награда в рамките на “София филм фест на брега”. Президентът на клуба за биениум 2018-2020 година Петя Великова-Димитрова разказва за Зонта клуб Бургас, за наградата и за ролята на изкуството в живота й. Родена е в Бургас, учи в Музикалното училище, специалност флейта. Висшето си образование завършва във Варненски свободен университет, специалност икономика. Има 10-годишен преподаватески стаж по специалността и е участвала в много форуми. Петя Великова-Димитрова има oпит в политиката и дейността на неправителствените организации. Тя е и създател и арт директор на СНЦ в ОП Международна лятна Академия на изкуствата.

Зонта Клуб Бургас връчва за втора година награда за късометражен филм в рамките на София филм фест на брега. Разкажете как стигнахте до идеята? Защо избрахте да подпомагате млади творци точно на този фестивал?

Съвсем осъзнато и целенасочено сме избрали да подпомагаме младите хора в сферата на изкуствата и на науката в частност и в киното. Идеята е, че в последните години на големите световни форуми, посветени на правата на жените и правата на човека, все повече се използват продуктите на културните и творческите индустрии. Най-обичаната и предизвикваща интерес индустрия е киното. Ние, дамите от Зонта клуб Бургас, изповядваме духовни ценности, които са свързани не само с женските права, но и съвсем естествено е да имаме отношение и да подпомагаме развитието на младите таланти. Образованието и изкуството са двете сфери на прогрес на една нация.

От една година Вие сте президент на клуба в Бургас. Какви са трудностите и предизвикателствата, пред които сте изправена като президент на неправителствена организация?

За мен е важно да Ви разкажа за предизвикателствата. Какво е Зонта клуб Бургас? Част от семейството на Zonta International, водеща световна неправителствена организация на жени, работещи заедно за овластяването на жените по целия свят чрез служба и застъпничествo. В унисон с най важните приоритети на нашата световна организация са кампаниите, които провеждаме по време на световната шестнадесетдневка на ненасилие над жени през месец ноември всяка година. За женски права се говори в последните сто години. От гледна точка на правата на жените много проблеми са преодолени. Най-големият проблем, който не е преодолян, е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЖЕНАТА. Следващият важен проблем, който не се разбира от обществото, е НАСИЛИЕТО над жени. Насилието е символ на едно слабо общество. На едно общество, в което не се възпитава културата да се уважава жената. И тук се крие предизвикателството да създадем проекти и общности, с които да работим за успеха на обществото, за да предотвратим насилието. Основната превенция срещу насилието е образование още от детската градина. Образование да уважаваме различните, да сме толерантни, да разрешаваме конфликти с общуване. Ето всичко това е образование. И точно, защото превенцията е най-важна, ние, зонтианки, заставаме до младите творци в рамките на фестивала „София филм фест на брега“, за да достигнат нашите проекти до сърцата на хората чрез изкуството. Това е нашият път.

Зонта е с дълга история. Тази година става на 100 години. Как ще чествате годишнината в Бургас?

Всъщност какво означава да празнуваме 100 години? Ние искаме да почетем нашето минало, за да осигурим бъдещето си. А бъдещето на една нация са децата и младите хора. Ето отново пресечната точка между Зонта клуб Бургас и “София филм фест на брега“ – младите хора и посланията към тях. Zonta International е с по-дълга история от “Оскар”-ите, като говорим за кино, но със доста по-кратка история от „ Одата на радостта“ от Девета симфония на Бетховен, станал химн на Обединена Европа, ако говорим за музика.

Преди да Ви разкажа за специалните събития, които сме организирали по случай юбилея, бих искала да подчертая, че не знам да има друга неправителствена организация в Бургас, подпомогнала младите хора чрез стипендии в размер на над 100 000 лева, от 2006 година до сега. А по случай юбилея на Zonta International и 15 години Зонта клуб Бургас тази година подпомагаме 20 ученика на Бургас с ниски финансови възможности в областите наука, изкуства и спорт със сума от 20 000лв.

Първото специално събитие организирахме още на 12 и 13 януари за учениците между 12 и 14 години и за техните преподаватели – Дни на Амелия Еърхард, под наслов „Предприемачество чрез наука“. Целта на събитието беше да развие научните интереси у децата. Участваха повече от 10 училища, над 120 ученика и около 20 преподаватели.

Продължихме на 23 февруари с представяне на книгата на Мадлен Алгафари „Поправителен за родители“. Издаването на книгата беше финансово подкрепено от Зонта клуб Бургас, защото е въпрос на чест да застанем до най важния урок – урока по родителство, който ни дава Мадлен в тази книга, а общият път на израстване е важен за нас.

Предстои на 2 март да сме съорганизатори на Женско рали, което вече 9 години организира световната ни шампионка по карате Гергана Апостолова, на паркинга на Метро.

От 14 до 22 март ще станем съпричастни на заглавия от европейското и световно кино на фестивала “София филм фест на брега“, като ще наградим селектирания филм от Професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. Паричната премия е в размер на 1000 лв.

Осемте Зонта клуба в България на 23 и 24 април каним всички на Международна конференция „Жените на Балканите през следващите 100 години“. Лектори на събитието ще бъдат: г-жа Зигрид Дуден – Международен Директор ЗИ; г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на РБ; д-р Султанка Петрова – зам. министър; комисар Явор Колев – началник отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП и представители на индустриалния бизнес.

Продължаваме юбилейния маратон от събития с първия Зонта поход, който организираме между 17 и 19 май под наслов: 100 години Зонта – 100 километра през приказното царство на странджанската зеленика.

С още интересни събития ще изненадаме бургазлии до края на годината, затова ги призовавам да следят страницата ни в социалната мрежа. Единствено искам да разкажа за издаването на книга, която ще е портрет на времето, чрез преживяванията на дамите от клуба, участвали в пътя на пилгримите Камино, като в тези преживявания ще бъдат вплетени и вдъхновяващите проекти на Зонта клуб Бургас в продължение на 15 години, с които ние сме подпомoгнали обществото и сме подкрепяли жените и децата в нашия град. Книгата е с работното заглавие „От Странджа до Навара“. Събитието за представянето на книгата ще се състои месец ноември.

Всички тези събития са част от нашата юбилейна програма, защото горещо вярваме, че след още 100 години, внуците на нашите деца ще бъдат просветлени, вървейки по слънчевите пътеки към върховете на Парнас.

Освен председател на Зонта Клуб Бургас Вие сте и основател на Лятна Академия на изкуствата в Созопол. Какво Ви носи изкуството? Каква Ви дава стимул да организирате подобно събитие във времена, в които изкуството обикновено остава на заден план, не само финансово...

Културният и образователен профил на Лятната Академия на изкуствата, като форма и съдържание, предлага високо професионално ниво, променя мисленето и битието на най-важната за развитието на едно общество страна – общностите на младите хора и ги превръща не в потенциални емигранти, а в хора на света. На фона на ширещата се масова посредственост, когато отидеш на едно истинско като естетика културно събитие, слушаш и виждаш един световен артист, това те мотивира и амбицира в посока на промяна. Светът става различен, когато опознаеш изкуството чрез хората, които го носят в себе си. Академията подпомага бъдещите големи имена в изкуството, които един ден ще носят стойности и ценности на обществото.

А стимула ми го дават срещите ми с младите хора и с преподавателите в Академията, те са най-ценното изживяване за мен, това, което ме обогатява, това, което ме кара да гледам на света по по-различен начин. Тези две дейности много се преплитат. В Лятна Академия на изкуствата работя с деца и селектирам техните преподаватели, за да получат най-доброто. В Зонта клуб Бургас работя с възрастните, обединявам енергиите им и ги насочвам за развитието на децата.Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Пътят към къщата на приятел никога не е дълъг...
Датска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!